Melyek a leggyakoribb napozási tévhitek?

2010-06-23 01:00:31
Melyek a leggyakoribb napozási tévhitek?

Ha az egyre népszerűbb egészséges életmódot részesítjük előnyben, akkor nyaralás előtt érdemes felkészítenünk bőrünket a szokásosnál nagyobb igénybevételre, hiszen ilyenkor bőrünk nagyobb veszélyben van, mint az év más időszakában.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb tévhiteket, amelyek sokszor téves biztonságérzetet adnak nekünk a legforróbb nyári napokon.
 

1-es számú tévhit: A szolárium felkészíti a bőrt a napsütésre.

A szoláriumok UVA sugaraitól ugyan hamarabb lebarnulunk, mint a természetes napfénytől, de ez a barna szín hamar lekopik, és nem alakul ki megfelelően a bőr védelmi rendszere ahhoz, hogy elkerüljük a leégést. Ezen kívül a szoláriumok 10x nagyobb dózisban tartalmazzák az UVA sugarakat, így ennyivel károsabbak is a bőr számára.

2-es számú tévhit: A magas faktorszámú naptej megakadályozza a barnulást.

Sokan azért választják inkább a kisebb faktorszámú készítményeket, mert azt gondolják, hogy a magasabb faktorszámú termékek megakadályozzák a barnulást. A szakértők szerint ez egyáltalán nem igaz, a magas faktorszám csak a leégéstől véd, a barnulást nem akadályozza meg, sőt hozzájárul ahhoz, hogy a barna színünket sokáig megőrizzük.

3-as számú tévhit: Ha többször újra bekrémezzük magunkat napozószerrel, akkor meghosszabbítjuk a napon tölthető időt.

Ez egyáltalán nem igaz. A napozószerek csak egy bizonyos időtartamig védik meg bőrünket a napsugárzástól. Az újrakrémezéssel nem tudjuk meghosszabbítani ezt az időtartamot. Ezen kívül sokan úgy gondolják, hogy ha már lebarnult a bőrük, akkor már nincs szükségünk napozószerre, pedig a barna szín önmagában csak nagyon kevés védelmet jelent az agresszív UV sugarakkal szemben. A barna bőr is károsodik az intenzív napsugárzástól, csupán a károk később jelentkeznek, például a bőr idő előtti öregedésével, vagy különböző foltok megjelenésével.

4-es számú tévhit: Árnyékban és felhős időben nincs szükségünk napvédelemre.

A napozószer használata ebben az esetben is erősen ajánlott, hiszen a napsugarak 85 %-át a homok, a vízfelület és az épületek falai verik vissza, tehát nem függőlegesen érnek bennünket. Emiatt sem a felhők, sem a napernyők nem védenek meg bennünket teljesen a káros napsugaraktól. Az árnyékban ugyan lassabban barnulunk, de színünk tartósabb lesz és szebb is.

5-ös számú tévhit: A vízben biztonságban vagyunk.

Pont az ellenkezője az igaz. A vízfelület nagyon erősen visszaveri a sugarakat, de behatol a vízbe is. Fél méter vízmélységben az UVB- sugarak 60%-a, az UVA-sugaraknak pedig 85%-a még áthatol. A vízálló készítmények ugyan jobban védik a bőrt a klóros- vagy a tengervíztől is, de figyeljünk oda, hogy fürdés után mindig kenjük be újra magunkat.

6-os számú tévhit: Csak a leégés veszélyes.

Leégés nélkül is károsodhat bőrünk a napsugárzás hatására. A hosszan tartó barna bőrért, de a leégésért is az energiában gazdag UVB sugarak felelősek. A hosszabb UVA-sugaraknak viszont a gyorsabb, kevésbé tartós barnaságot köszönhetjük. Sajnos mindkét sugárzás a bőr idő előtti öregedéséhez és szélsőséges esetekben bőrrákhoz vezethet. Minél hosszabb ideig ér bennünket sugárzás az évek folyamán, annál nagyobb a kockázata annak, hogy bőrünket maradandó és visszafordíthatatlan károsodás éri.

7-es számú tévhit: A rendszeres napozás erősíti az immunrendszerünket.

Pont ellenkezőleg. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az UV sugarak gyengítik az immunrendszerünket. Ezért is gyakori a nyári szabadság alatt a herpesz megjelenése, de más bőrbetegségek is.

8-as számú tévhit: Ha ruhában maradunk, akkor védve is vagyunk.

Ez csak abban az esetben igaz, ha ruházatunk lélegző high-tech anyagból készült és speciális UV védelemmel rendelkezik. De egy pamut póló az anyag vastagságától, színétől és a mosások számától függően átengedi a káros sugarakat. Alapszabály: minél vastagabb és sötétebb az anyag, annál jobban véd bennünket a naptól.
 

Ha ezeket a tévhiteket sikerült eloszlatnunk magunkban, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy megőrizzük bőrünk fiatalságát, rugalmasságát és szépségét.

 

Sz. M.

Fotó: Klaus Steves / www.pixelio.de

Kapcsolódó cikkek

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon?

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon? A következő hetekben bizonyára sokan készülnek nyaralni menni, és mindegy, hogy...

Napozási tippek a szépségünk érdekében!

Napozási tippek a szépségünk érdekében! Hogyan óvjuk meg bőrünket az erős UV sugárzásól? A nyári hónapokban az egyik...

Készítsünk naptejet házilag!

Készítsünk naptejet házilag! Nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékek adhatják meg bőrünknek a megfelelő...

13 tipp, hogy hogyan óvjuk hajunkat az erős napsugárzástól!

13 tipp, hogy hogyan óvjuk hajunkat az erős napsugárzástól! A nyaralási szezon beköszöntével alig várjuk, hogy végre az önfeledt strandolásé...

Hogyan óvjuk gyermekeinket a napsugárzástól?

Hogyan óvjuk gyermekeinket a napsugárzástól? Gyermekeinkre fokozottan oda kell figyelnünk, ha nyaralni visszük őket vagy hétvégi...
Összes cikk

Szóljon hozzá!

Összes cikk

Melyik termékcsaládot kedvelik a sztárok?


Ön mi alapján dönt leginkább egy-egy illatszer, bőrápoló termék vagy egyéb kozmetikum vásárlása mellett?