Napozás utáni (After Sun) termékek nagyító alatt!

Az Öko-Test vizsgálata

2010-08-07 01:08:56
Napozás utáni (After Sun) termékek nagyító alatt!

Az Öko-Test nemrégiben a napozás utáni készítményeket vizsgálta abból a szempontból, hogy milyen összetevőket tartalmaznak, és azok mennyire károsak a bőrünk számára. Az eredmények igazán meglepőek, és ismételten bebizonyosodott, hogy a drága termékek nem biztos, hogy jobbak olcsóbb társaiknál…

Augusztus a nyári szabadságolások ideje, a legtöbben ilyenkor – a júniust és júliust végigdolgozva – döntenek úgy, hogy ideje végre egy kicsit pihenni és elutazni valahová, hogy néhány nap erejéig mi is élvezni tudjuk a nyarat, a napozás gondtalanságát.
A szabadságra készülve az első kérdés, ami felvetődik, hogy mit vigyünk magunkkal, mit csomagoljunk be a bőröndünkbe. A ruhák, cipők kiválogatása után persze a szépségápolási termékek is sorra kerülnek, hiszen nyáron is fontos a bőrápolás, a megfelelő védelem és táplálás. Ma már valószínűleg senki nem felejti otthon szándékosan naptejét vagy kedvenc napozószerét, hiszen másról sem hallani, csak az UV sugarak káros hatásairól.

Igazi szükséglet vagy csak üzlet?

De mi van a napozás utáni bőrápolással, tényleg szükség van rá, vagy csak a fogyasztói társadalom erőltet ránk egy újabb terméket, amit meg kell vásárolnunk, és amelynek valahogy még a bőröndünkbe is be kellene férnie?
Ennek próbált utánajárni a német székhelyű Öko-Test vállalat, amely széleskörű terméktesztjeiről híres, és amelyekkel már évek óta komoly segítséget nyújt a fogyasztóknak a különböző termékek közötti eligazodásban.

Az Öko-Test kérdésére Joachim Christ bonni bőrgyógyász kifejtette: A legtöbben nyaralás után észreveszik, hogy bőrük sokkal szárazabb és ezt a kellemetlenséget igyekeznek orvosolni a hidratálókrémek gyakoribb használatával. A bőrgyógyász szerint nem kell feltétlenül speciálisan napozás utáni terméket (angolul: After Sun) használnunk, bőven elég egy zsírosabb testápoló vagy hidratálókrém, de mindenképpen törekedjünk arra, hogy a kiválasztott márka ne tartalmazzon káros összetevőket vagy veszélyes adalékanyagokat.

A kínálat itt is hatalmas: léteznek hűsítő, nyugtató zselék, frissítő és ápoló készítmények, tejek és sűrűbb krémek. Az After Sun készítmények általában folyékonyabbak és könnyebbek a testápolóknál, ezért hamarabb beszívódnak a bőrbe, és hűsítő, frissítő hatásuk van. (ez utóbbi hatást általában alkohol hozzáadásával érik el a gyártók).

Az Öko-Test 19 napozás utáni készítményt vizsgált be összetevőik alapján, amelyek drogériákban, gyógyszertárakban és parfümériákban kaphatók.

A teszt eredménye

  • Kijelenthetjük, hogy a napozás által igénybe vett bőrnek káros-anyag mentes ápolásra van szüksége: ennek az elvárásnak a tesztelt termékek majdnem fele meg is felel, ezek mindegyike (egy kivételével) „Nagyon jó” értékelést kapott (pl. Lavera Sun, Sante, Schlecker AS Sun, Müller Cadeavera Aprés-Lotion, Rossmann Sun Ozon) egy pedig „jó” osztályzatot (Nivea Sun). Viszont a termékek egyharmada, a „Még megfelelő” (pl. Eucerin), „Gyenge” (Lancome) sőt a „Nem megfelelő” (pl. Ambre Solaire, L’oreal, Vichy) minősítést kapta.
  • A  „Nem megfelelő” értékelést kapott termékek egy sor káros vagy kerülendő összetevőt is tartalmaznak, pl. olyan aromás szénhidrogéneket, amelyek hatása a hormonokéhoz hasonlít és amelyek károsak a környezetre is. Ugyanígy semmi keresnivalójuk ezekben a készítményekben azoknak az illatanyagoknak, amelyek allergiát válthatnak ki, habár 3 márkában az Öko-test vegyészei ezt is kimutatták.
  • 10 készítményben találtak kőolajszármazékot és Szilikont, ez utóbbi a krémek könnyű eloszlatását biztosítja, de bőrápolás szempontjából teljesen haszontalan anyag.


Az alábbi táblázatban csak néhány, Magyarországon is kapható termék értékelését tüntettük fel:

  

 ÖKO-TEST

After Sun

2010/6

Dr. Hauschka.jpg NIVEA Sun.jpg L'oréal Solar.jpg Vichy Capital Soleil.jpg
Termék neve Dr. Hauschka After Sun Lotion
Nivea Sun Aprés-Lotion
L'oréal Solar  Expertise
Vichy Capital Soleil   
Forgalmazó
Wala Beiersdorf L'oréal  Vichy
Ára (200 ml egységre)  21,80 Euro  3,59 Euro  7,49 Euro  15,47 Euro
Parfüm  van  van  van  nincs
Triclosan  nincs  nincs  nincs  nincs

Halogenorganikus származékok

 nincs  nincs  nincs  nincs
Allergén illatanyagok  nincs  nincs  nincs nincs
További illatanyagok Citral, Citronellol, Farnesol, Geraniol  Citral Citronellol  nincs
Aromás szénhidrogének  nincs  nincs  van  van
PEG / Polietilén-glikol  nincs  nincs  van  van

Kőolajszármazékok  Szilikon/Paraffin

 nincs  van  van  van
További hiányosságok  nincs  nincs  nincs  van
Teszteredmény összesítése nagyon jó  nem megfelelő
 nem megfelelő

A teszt megjelenésének dátuma: 2010/6

A teljes (19 termék) teszteredményét pdf formátumban az alábbi német nyelvű oldalon ingyenesen letöltheted:

Sz.M.

 

 

Szóljon hozzá!

Összes cikk

Mit rejt a sztárok táskája?


Ön mi alapján dönt leginkább egy-egy illatszer, bőrápoló termék vagy egyéb kozmetikum vásárlása mellett?