13 tipp, hogy hogyan óvjuk hajunkat az erős napsugárzástól!

2010-06-17 02:13:07
13 tipp, hogy hogyan óvjuk hajunkat az erős napsugárzástól!

A nyaralási szezon beköszöntével alig várjuk, hogy végre az önfeledt strandolásé legyen a főszerep. Igen ám, de ami a testünknek-lelkünknek jót tesz, azaz a mediterrán klíma és a klóros vagy sós víz, az sajnos a hajunkat 1-2 hét alatt tönkre teheti. Előfordulhat, hogy a nyaralás végén ugyan szuperül érezzük magunkat, csak a hajunk lóg töredezetten és élettelenül. Hogy ezt elkerüljük, összeállítottunk egy listát arról, hogy mire érdemes odafigyelnünk a nyaralás alatt hajunk védelme érdekében.

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy a szél, az UV-sugarak, a klór és a sós víz egyáltalán nem tesz jót hajunknak, így nekünk kell megvédenünk attól, hogy kiszáradjon, töredezetté, fénytelenné vagy fakóvá váljon a fenti időjárási tényezők miatt.

Ha ezt el akarjuk kerülni, tartsuk be a következő szabályokat:

1. Nyáron használj száraz hajra való sampont és balzsamot, akkor is, ha a téli hónapokban más típusú termékeket részesítesz előnyben! Ezek a termékek jobban megkötik a nedvességet, a haj lasabban szárad ki.


2. A legjobb, ha ezen kívül olyan hajkondícionálót is használunk, amit nem kell kimosni a hajból, mert ez további védelmet nyújt hajkoronánknak. Kapható ma már olyan hajspray is, amelyet napozáskor a hajunkra kell fújni, és az UV sugarak ellen véd. Kétszer egy héten ezen kívül még tehetünk egy intenzív pakolást is a hajunkra, ilyenkor egyszerűen nem tudjuk „túlápolni“ a hajszálainkat! A pakolást napozás közben is feltehetjük a hajunkra, így ezáltal nemcsak védjük a hajunkat, hanem a meleg hatására még intenzívebben is hat a készítmény.


3. Hiába használunk fényvédővel ellátott termékeket, hajunk mégis könnyen kiszáradhat, ezért a hajvégeinkre nyugodtan tehetünk egy kis olajat, ami fürdéskor, hajmosáskor úgyis kimosódik a hajunkból.


4. Sajnos szőke hajnál előfordulhat, hogy a klóros víz néhány tincsünket zöldre vagy narancssárgára színezi, amelyre kiváló megoldás, hogy egy Aspirin tablettát vízben feloldunk, és ezzel a keverékkel leöblítjük a hajunkat!


5. A sós vagy a klóros vizet mindig öblítsük le édesvízzel a hajunkról!


6. Festett hajra használjunk kifejezetten festett hajra gyártott sampont, ezek a termékek a színt megerősítik és védik a hajat a kifakulástól.


7. Lehetőleg nyaralás előtt ne használjunk hajszínezőt sem, mert ilyenkor a haj sokkal érzékenyeb lesz, és az erős napsugárzás pedig szinte azonnal elveszi a fényét. (ráadásul nem szép látvány, ha a hajszínező elkezd kimosódni a hajunkból az úszómedencében...)


8. A forró napokon inkább a levegőn szárítsuk meg a hajunkat, a hajszárítót tegyük el a hidegebb napokra, mert az megint csak elvonja a nedvességet a hajból!


9. A legjobb védelem a hajnak a kalap, sapka, kendő vagy akár egy szép turbán, ezek mindegyike még divatos is egyben, így nem tudunk mellényúlni!


10. Nyáron a természetes frizura a legjobb, így hagyjuk nyugodtan otthon a hajsütővasat, a csavarókat és a hajvasalót is, ezzel is tehermentesítjük a hajunkat a további igénybevétel alól.


11. Kerüljük a fém hajcsatokat, mert a napon nagyon könnyen felmelegedhetnek, és károsíthatják a hajunkat.


12. Ne szárítsuk közvetlenül a tűző napon hajunkat, legjobb, ha ilyenkor először árnyékba vonulunk.


13. Hazaérkezve a nyaralásból ne rohanjunk egyből a fodrászhoz festésre, hagyjunk időt a hajunknak, hogy „kipihenje“ a szélsőséges viszonyokat és inkább pár napig otthon kényeztessük a hajunkat!


Sz.M.

Fotó: Flickr

Kapcsolódó cikkek

Melyek a leggyakoribb napozási tévhitek?

Melyek a leggyakoribb napozási tévhitek? Ha az egyre népszerűbb egészséges életmódot részesítjük előnyben, akkor nyaralás...

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon?

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon? A következő hetekben bizonyára sokan készülnek nyaralni menni, és mindegy, hogy...

Napozási tippek a szépségünk érdekében!

Napozási tippek a szépségünk érdekében! Hogyan óvjuk meg bőrünket az erős UV sugárzásól? A nyári hónapokban az egyik...

Hogyan óvjuk gyermekeinket a napsugárzástól?

Hogyan óvjuk gyermekeinket a napsugárzástól? Gyermekeinkre fokozottan oda kell figyelnünk, ha nyaralni visszük őket vagy hétvégi...
Összes cikk

Szóljon hozzá!

Összes cikk

Mivel szépülnek a sztárok?


Ön mi alapján dönt leginkább egy-egy illatszer, bőrápoló termék vagy egyéb kozmetikum vásárlása mellett?