Az ekcéma oka, fajtái és tünetei

2010-06-29 00:42:34
Az ekcéma oka, fajtái és tünetei

Vajon a te gyermekednél mi az ekcéma kialakulásának oka? Tekintsük át a lehetőségeket!
Az ekcéma a bőrgyógyászati allergiák közé sorolható.
Bőrünk a mechanikai védelmen kívül, egyik legfontosabb immunszervünk. Ezért nem meglepő, hogy az allergia is sok esetben okoz elváltozásokat a bőrön.
 

Az atópiás dermatitis: egy allergiás jellegű bőrgyulladás, az ekcéma egyik fajtája.

Aggasztóan növekszik az ebben a betegségben szenvedők száma, csecsemőknél, és gyerekeknél gyakori jelenség. A bőr rendkívül száraz, viszket, leggyakrabban a sok vakarástól a könyök- és térdhajlatban sebesedik ki a bőr. A bőrfelület piros, gyulladt, előfordul, hogy gennyes hólyagocskák jelennek meg rajta, ill. baktériumok, gombák és vírusok is megtelepedhetnek a sérült bőrfelületen.

A gyermek nyugodt alvását lehetetlenné teszi, hiszen a tüneteket kísérő viszketés éjszakára sem szűnik meg.

A kiváltó ok sokféle lehet: élelmiszerallergia, a belek nem megfelelő működése, legyengült immunrendszer, ásványi anyag és vitaminhiány, kémiai vegyszerek és környezeti eredetű mérgek okozhatják.

A gyenge fehérjeemésztés következtében emésztési problémák alakulhatnak ki, ami szintén elég gyakori az ekcémások körében.
Az atópiás dermatitis lehet örökölt hajlam is, a tünetek felerősödéséhez nagyban hozzájárul a stressz és a lelki megterhelések, de önmagában nem vezetnek allergiához.

Fontos, hogy a bőr szárazságát csökkentsük zsíros kenőcsökkel, naponta többször és ne használjunk illatosított tusfürdőket, szappanokat, helyette használjunk mosdókenőcsöt, fürdő olajat.

Kontaktekcéma

Kontaktekcémánál a bőrgyulladást bármilyen a bőrrel érintkező anyag kiválthatja. Kisebb-nagyobb hólyagképződés, égő, viszkető érzés kíséri, a bőr száraz és megvastagszik.

Az ujjakon gyakran mély repedések keletkeznek, melyek fájdalmasak és elfertőződhetnek.

Leggyakrabban a fémekkel, festékekkel, bizsu ékszerekkel, ragasztókkal, gyantával, kozmetikumokkal való érintkezés válthat ki allergiát. Derítsünk fényt a lehetséges okokra, ebben sokat segíthet a bőrteszt.

Az ekcéma az egész szervezetet érintő betegség, amit nem csak helyileg kell kezelni, igazából a szervezet védekezése, önsegítő intézkedése a fennálló probléma megszűntetésére.

A manapság nem ritka elsavasodás is különösen nagy problémát jelent, ami túlzott reakcióra készteti immunrendszerünket. Erről részletesebben még fogok írni.

Az ekcéma lefolyása egyénileg változó, befolyásolja az állatokkal való kapcsolat, hogy szervezetünket mennyire terhelik meg a környezeti eredetű káros anyagok és a helytelen táplálkozás.

Ha csak a külső tüneteket kezeljük, azzal gátoljuk a szervezet öngyógyító és védekező feladatát, és még betegebbé tesszük a szervezetet.

Ezért fontos, hogy mi magunk is segítsük szervezetünket a gyógyulásban, és lehetőség szerint az okok megszűntetésével próbáljuk meg támogatni immunrendszerünket.


Szerző: Orosz Hajnalka
http://ekcemastop.blog.hu/
 

Szóljon hozzá!

Összes cikk

Melyik termékcsaládot kedvelik a sztárok?


Ön mi alapján dönt leginkább egy-egy illatszer, bőrápoló termék vagy egyéb kozmetikum vásárlása mellett?